Meer dan 100 jaar geleden is het begonnen.

De oorsprong van ospla is een bedrijf dat zich bezighield met het vervaardigen van diverse producten voor aan de wand zoals pijpenrekjes van hout met een messing geëtst plaatje met als tekst  “Het is geen man die niet roken kan”.

Krantenrekken met de dagen van de week. Deze dingen zijn soms nog wel te koop in antiekzaken.
In de oorlogsjaren ’40-’45 is er door gebrek aan messing de productie op een laag pitje komen staan.
Kort na de oorlog hebben de gebroeders Jan en Cornelis van Os hun schouders er ondergezet en zijn op diverse locaties in Amsterdam doorgegaan met produceren echter met één verschil. Hun specialisatie werd naamplaatjes voor de industrie waar in die tijd veel vraag naar was. Balhoofdplaatjes voor de rijwielindustrie en voor vele huishoudelijke artikelen zoals strijkbouten, stofzuigers, theelichtjes en noem maar op, voor merken als
Holland Electric en Fam. Voor Indola de plaatjes voor haardroogkappen, ventilatoren enz.
Beide heren zijn ook de naamgevers van het bedrijf dat tot de dag van vandaag handelt onder ospla,
van OS maakt naamPLAten.

In de periode van 1954 tot heden is er ontzettend veel veranderd. Het bedrukken van platen is via
steendruk naar offsetdruk gegaan, de grootste stap vooruit kwam met de zeefdruk. Het anodiseren van aluminium is steeds verder geperfectioneerd. Etswerk, jaren geleden de gewoonste zaak, wordt ook nu nog gedaan. Door de hoge milieueisen met nog minder afval en de mogelijkheid om in RVS te etsen. Het bedrijf verhuist in 1984 van een Amsterdamse volksbuurt naar industrieterrein de Koog in Purmerend. Sinds juli 2015 is het bedrijf verhuisd naar een nieuwe locatie te Katwijk.

De normale levertijden waren 6-8 weken, anno 2015 is dit teruggebracht tot 3 weken. Ontwerpen maken, tekeningen en proefdrukken en wachten op goedkeuring. In alle jaren is er veel te doen geweest om de juiste inkten en verfsoorten te vinden die een goede hechting hebben op de materialen, heden is dat weinig anders omdat een aantal ingrediënten niet meer in de inkten gebruikt mogen worden.

OSPLA is altijd een bedrijf geweest waar steeds iets nieuws om de hoek komt kijken. Er wordt heel veel gestanst en daardoor bezit de firma meer dan 300 verschillende stempels in vele maten en vormen. Gaten ponsen in diverse afmetingen zowel rond als rechthoekig . Wat een nogal langdurige kwestie was dat veel risico’s met zich meebracht. Zoals mis ponsen en krassen in het werk. Nu is dat gedeeltelijk vervangen door computergestuurde graveer- en freestafels.

Wilt u weten wat OSPLA voor u kan betekenen? Kom dan in contact met ons of gebruik ons offerteformulier om vrijblijvend een offerte aan te vragen.